Umeåborna motade bort SMR

Under lördagen gick ett 20 beväpnade män ur den nazistiska sekten SMR till våldsamt angrepp i Umeå mitt bland barnfamiljer. Helgens händelse avslöjar på nytt hotet från nazism.

Nazisterna marscherade i formation  in på Rådhustorget, heilandes och skrikande. Ett av deras vanliga sätt att ”göra entré” och med ett hotfullt agerande hoppas att undslippa protester genom att chocka befolkningen och sätta skräck i allmänheten.

Nazisterna försökte utnyttja den gala för socialt utsatta barn som pågick för att få uppmärksamhet.  Vad dem inte räknade med var att det skulle resultera i spontana protester från Umeåborna. ”Inga nazister på våra gator” blev de spontana talkörerna som direkt mötte nazisterna.

– Istället för att backa samlades folk som började omringa nazisterna som svarade med att kasta ut någon typ av tårgas, säger ett vittne till Offensiv.

Nazisterna hade förberett sig på konfrontation och var beväpnade med knivar och tillhyggen. Sveriges Radio och Aftonbladet rapporterar om  ”hotfull och orolig” stämning. Nazisternas tårgas fick barnfamiljer att fly torget och de som protesterade börja hosta och gråta. Men umeåborna var beslutsamma att driva bort nazisterna. Stundvis var det en orolig stämning mellan nazisterna och antirasister och det tog två timmar att få stämningen att lugna ned sig.

Polisen ingrep och två nazister greps och resterande skingrades efter identifiering. De gripna nazisterna greps för våldsamt motstånd och förberedelse till grov misshandel. Enligt polisen kan ytterligare anmälningar riktas mot nazisterna för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp vilket kan ge ytterligare frihetsberövanden.

Allmänheten i Umeå visade precis hur man ska bemöta nazisterna direkt på plats när nazisterna dyker upp. De ska inte få stå oemotsagda. Nu måste den antirasistiska rörelsen mobilisera och stå beredda om nazisterna försöker återkomma, och imorgon måndag kl 18:00 på Rådhustorget kommer det vara en manifestation mot nazismen.

RS Umeå

http://www.vk.se/969128/manifestation-mot-nazism

http://www.vk.se/968914/umeabornas-motstand

http://www.vk.se/969109/beslagtog-utrustning-fran-nazistorganisation

Annonser

One Response to Umeåborna motade bort SMR

  1. Petri skriver:

    Ni skriver om en helt annan händelse än den jag var med om på stan i lördags.

    Nazisterna kom aldrig heilandes och skrikandes in på torget (heilandet kom långt senare). De sprang förvirrat fram och tillbaka för att de inte räknat med VIP-galan. När S-kvinnor inledde ett torgmöte stannade de för att möta dessa med könsord och tillrop som ”folkförrädare” och ”ni är inga riktiga socialister”. Sen hade de en hård konfrontation med Arbetarpartiet som hade torgmöte.

    Och varför skriver ni ingenting om att dom slog folk med flaggor och kastade glasflaskor så att tre pers skadades?? Fattar inte vad ni fått det där med tårgasen ifrån heller, det enda som hände var att Polisen använde en massa pepparspray mot nazzarna som blåste in bland motdemonstranterna. Började själv hosta av det där.

    Sluta låtsas som att ni var där när ni uppenbarligen inte var det. Nu vet Umeås antirasister vilka vi kan lita på när det verkligen gäller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: