Demonstranter från Dorotea till Umeå

För två veckor sedan blev Dorotea satt på kartan, samhället som klev man ur huset och tog strid för sin sjukstuga. Att nyheten spreds över landet hade att göra med att befolkningen tog över stugan och ockuperade den. Ockupanternas rättfärdiga krav är att riva upp Landstingsbeslutet om att lägga ned de fyra akutvårdplatserna.


Akutvårdplatserna har varit nedlagda sedan den första februari. Resultatet är att befolkningen inte kan få akuthjälp på vardagar efter klockan 17.00 och på helgerna finns ingen möjlighet till hjälp. Doroteas befolkning tvingas istället att åka fem mil till Vilhelmina eller Åsele.
Men det är mer än bara vårdplatsen som försvinner. I Åsele har ambulansen tagits bort vilket resulterat i att Doroteas ambulans nu ska täcka ett allt för stort område för att inte vara direkt dödligt om olyckan är framme.

Det är inte svårt att förstå den iskla som detta ger sig uttryck i. Det är heller inte så svårt att förstå den solidaritet som ockupanterna mottar. Grannar kommer med fika och kaffe.
Ockupationen har blivit en landsomfattande nyhet och inspiration för de som bekämpar högerpolitiken runt om i landet. På alla hjärtans dag togs ytterligare ett steg då ockupanterna reste från Dorotea till Umeå för att demonstrera mot Landstingsmötet. Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till ockupanterna och vårdkämparna.

Problemet i Dorotea och Åsele är långt ifrån isolerade. Men har blivit symboler för hur illa ställt det är med sjukvården i högerpolitikens Sverige. Ockupanterna i Dorotea visar vägen och borde inspirera till det vårduppror som är nödvändigt för att bekämpa högerpolitiken oavsett om den styrs av högeralliansen eller de röd-gröna.

RS Västerbotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: