”Vi kommer aldrig ge oss”

Landstinget i Västerbotten har beslutat att lägga ner akutvården i Dorotea kommun – något som har upprört hela kommunen.

Offensiv har intervjuat Inger Henricson, en av initiativtagarna till en ockupation av sjukstugan i Doro­tea. Ockupationen startade tisdagen den 31 januari – dagen innan akutvården skulle läggas ner.
Tidigare har det varit en alternerande akutjour mellan ­Dorotea, Vilhelmina och Åsele sjukstugor. Det betyder att det har varit jour i Dorotea var tredje helg. Men det har ändå alltid funnits sjuksköterskor och annan personal där både natt och dag och de helger som jouren varit på de andra orterna. Man har alltså alltid kunnat få första hjälpen här.

– Det är också viktigt att tänka på de långa avstånden vi har. För boende som redan har 11-12 mil till Dorotea får nu åka ytterligare 5-6 mil till jourmottagning. Vad kan inte hända om en olycka sker i Borgafjäll där så många turister samlas?
Doroteaborna har samlat in 2 000 namn i en kommun med 2 800 innevånare(!). De har haft namninsamling, de har skickat vykort till landstingsansvariga, haft ljusdemonstration, möten och på alla vis försökt få dem att förstå vilka konsekvenser en nedläggning skulle ge. Helt utan resultat.
– De lyssnar inte på oss, säger Inger Henricson och fortsätter med att berätta att de ansvariga för beslutet sitter i Umeå och har ingen aning om situationen i Dorotea. Det enda som tycks hjälpa är drastiska aktioner.

Därför beslutade de att de skulle ockupera Sjukstugan och det spreds som en löpeld genom Dorotea.
– Dagen för ockupationens start, den 31 januari, kom runt 400 personer till sjukstugan. Nu finns 8-10 personer på plats och uppehåller ockupationen under nätterna. Vi har ett rullande schema på de som övernattar så att vi ska orka hålla ut länge, berättar Inger.
Hon fortsätter med att ­berätta att det hålls stormöten kl 14.00 varje dag, då det beslutas om vad som ska ske under dagen. De ska dock börja ha möten på vardagskvällarna kl 18.00, så att de som studerar och arbetar också ska kunna delta.

Ännu har ingen av de ansvariga politikerna kommit och mött doroteaborna, men landstinget har ordnat en vakt vid sjukstugan som ska övervaka ockupanterna. Vakterna påstår att de är där för att förhindra att ockupanterna ska bli störda. Inger säger dock att det inte finns någon i Dorotea som vill störa dem, bara stödja.
Under veckan som har gått har folk bidragit till ockupationen med bl a kylskåp, och resturang­er, affärer, bensinstationer och privatpersoner har gett dem mat.

Inger berättar att det inte är vårdplatserna i sig som är den viktigaste frågan, utan att de får ha kvar akutvården och läkarna.
Doroteaborna samarbetar med Åseleborna som har blivit av med kommunens ambulans, samordnar aktioner och stödjer varandra i kampen.
Inger Henricson säger att protesten inte är partipolitisk utan att det är Doroteabornas aktion. Hon avslutar med att säga ”Vi kommer aldrig att ge oss!”

Sara Lindelöf
RS Västerbotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: