Motstånd mot SD i Umeå

Rättvisepartiet Socialisterna har senaste tiden kampanjat mot Sverigedemokraternas försök att etablera sig i Umeå. SD möttes av vända ryggar, burop och visslingar då de höll sitt framträdande i staden. Men även innan och efter har motståndet mot SD varit stort.

Uppåt 1000 personer har skrivit på Rättvisepartiet Socialisternas namninsamling mot rasistpartiet och samtidigt ställt sig bakom kraven för mer resurser till skola, vård och omsorg, samt gemensam kamp för jobb och bostäder då det är just dessa frågor som SD utnyttjar genom att skuldbelägga flyktingar och invandrare.

– Vår namninsamling kommer  inte stoppa rasistpartiet, men den har gett oss möjlighet till dialog med arbetare och unga i Umeå och vi är säkra på att vår kampanj nått ut på skolor, arbetsplatser och i bostadsområden och att diskussionen om varför man inte bör rösta på SD förs för fullt. För det är här vi kan stoppa rasismen, säger Johannes Lundberg, RS Umeå.

Flera hundra har dessutom köpt Offensiv och 14 har tecknat en prenumeration på tidningen under dessa veckor.Flera håller med om behovet av ett nytt arbetarparti, att det just är missnöjet med övriga partier och att båda blocken närmat sig varandra politiskt som har gjort att SD till vad de är idag.

Just nu jobbar därför RS med flertalet namn som sagt sig vilja veta mer om partiet eller att gå med i kampen mot rasismen, högerpolitiken och bygget av ett nytt kämpande arbetarparti.

– Tyvärr märker vi också hur SD lyckats med hjälp av etablissemanget och borgerlig media. Från att ha blundat för dem och haft ”vända dem ryggen taktiken” har de nu gjort en helomvändning och de släpps in i debatter, får komma ut i media med sin rasism och sina lögner utan att någon egentligen bemöter dem.

-Rasismen och deras åsikter är mer legitima än bara för ett par år sedan, det är fler som försvarar dem öppet och ifrågasätter en namninsamling mot rasism som mer odemokratisk än SD:s rasim och nazistiska rötter, kontaterar Johannes Lundberg

Rättvisepartiet Socialisterna har betonat farorna med om SD lyckas etablera sig i Umeå eller i Riksdagen. Rasismen i samhället legitimeras som i Danmark med Dansk Folkeparti och vi får se ett än hårdare klimat mot flyktingar och invandrare då de andra partierna tar efter SD:s politik i hopp om att vinna tillbaka väljare.

Ett aktivt stöd för SD skulle skulle på arbetsplatser splittra den gemensamma kamp som behövs mot högerpolitiken och försämringarna som arbetare och unga står inför.

Men lärdomen är också hur de mer extrema nazistiska organisationerna får ett ökat självförtroende och deras aktivitet i form av hot och våld mot deras icke önskvärda trappas upp.

Kampen mot rasism och högerpolitik fortsätter i Umeå, på riksplanet och internationellt nu och även efter valet.

RS Umeå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: