Rättvisepartiet Socialisterna i skoldebatt mot etablissemanget

Foto: Forslundagymnasiet

I fredags var Rättvisepartiet Socialisterna (RS) inbjudna till debatt på Forslundagymnasiet i Umeå.  Utöver RS deltog alla etablerade partiers ungdomsförbund, samt Piratpartiet.

Det fanns också möjlighet med bokbord innan och efter debatten.

Talarna var många och inläggen korta, men RS representant Johannes Lundberg gjorde sitt yttersta för att peka på hur kapitalismen fungerar, likhetena i politik mellan de båda blocken och behovet av ett nytt arbetarparti.

-Massuppfödning och livsmedelsindustrins groteska handel och transport är största hotet mot ett ekologiskt jordbruk. Detta system där vinsterna går före människans, miljön och djurens behov slår inte bara ut de lokala jordbruken utan äventyrar också människors liv och hälsa, var RS slutsats på första punkten om arbetsmarknad ur ett naturbruksperspektiv.

– EU är nog det bästa som hänt storföretagen och det politiska etablissemanget. Hur ofta hör vi inte politikerna slingra sig med uttryck att de tagit upp en fråga i EU, bara för att flytta fokus och hänvisa till att makten ligger i någon annans händer, sa Johannes Lundberg efter att Moderaternas representant slingrat på en fråga.

Men RS slog även mot den så kallade oppositionen.

-Jag är glad att Ung Vänster tar upp borgarnas attacker på A-kassan, men var har vänstern och sossarna varit i fyra år, varför mobiliserade man inte sina väljare, partimedlemmar och hela fackföreningsrörelsen mot regeringens politik och försämringar då de var högst aktuella, undrade Johannes i en replik på Ung Vänsters inlägg.

Jobb för unga var också en fråga som diskuterade och RS pressade då SSU med en fråga angående att Umeå är tredje sämst i landet på på löner till ferieungdomar, omkring 25 kronor mindre per timme än vad fackförbundet kommunal rekomenderar.

-Vad har SSU gjort i den här frågan för att sätta press på Socialdemokraterna (s) i kommunen med Lennart Holmlund i spetsen, undrade Johannes.

Att SSU precis som (s) idag driver en helt budgetanpassad politik, utan krav på mer pengar från staten eller eller någon som helst kamp för mer resurser till kommunerna stod klart med svaret;

– De låga lönerna är ett direkt resultat av minskade statliga pengar till kommunen, svarade SSU:s representant.

Att piratpartiet är ett enfrågeparti visades tydligt. På en fråga från moderatorn vilka partier som var för Bottniabanan tittade piratpartisten runt medan samtliga sträkt upp handen och sen själv sträkte upp handen.

-Ja, det är så här vi kommer göra i riksdagen i sådana här typer av frågor. Det är mest demokratiskt om vi röstar som majoriteten, sa han i ett så kallat förtydligande.

– Många säger att socialismen är en utopi, men enda utopin är att det kapitalistiska systemet kommer lösa de problem som vi står inför, såväl globalt som lokalt. Ni kommer få höra mycket valfläsk från samtliga partier fram till valet, frågan är om det ens kan hållas färskt fram till valdagen. RS har två vallöften, kandidter och representanter på arbetarlön, samt fortsatt kamp mot all form av högerpolitik, rasism, diskriminering och försämringar för vanligt folk. Behovet av ett nytt kämpande arbetarparti är stort, vi lägger dem första grundstenarna för ett sånt parti i Sverige och internationellt, sa Johannes Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna i sin avrundning.

RS Umeå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: