Vända ryggar, burop och visslingar under SD:s besök i Umeå

Det var vända ryggar och burop som Sverigedemokraterna (SD) möttes av då de gjorde sitt första offentliga framträdande i Umeå under valrörelsen. Budskapet från de uppåt 150, kanske fler, motdemonstranterna var tydligt. Inga rasister är välkomna på Umeås gator.

Det var väldigt provocerande för Umeåborna, såväl de som kommit för att protestera och visa sin avsky mot rasistiska SD som de förbipasserande som stannade till för att visa sitt deltagande i den antirasistiska kampen då de tvingades höra SD:s vallåt ”Vi tar tillbaka vårt land” dåna ut ur högtalarna.  

Protesten började med vända ryggar mot SD:arna, men då rasisterna öppnade munnen utbrast burop och visslingar. Stundtals var protesten väldigt tyst i jämförelse med hur det låtit på andra orter. Då och då kom talkörer som ”Inga rasister på våra gator”.

Att SD fick blodad tand då det inte svarades på deras lögner visar då de blev aggressivare, mer provocerande och än mer rasistiska i sina  utspel. Björn Söder, partisekriterare tillrest ända från Helsingborg, var en av talarna och hävdade att det pågår en flodvåg av våldtäkter i Sverige utförda av invandrare.

”Enda våldtäkten jag varit med om är det svenska systemet”, ropade en kvinna frustrerat.

Emellanåt apploderades det i publiken, inte åt SD, utan åt de spontana breakdance-killarna som började dansa i folksamlingen.

Behovet att bemöta Sverigedemokraterna med välorganiserade protester och samtidigt avslöja deras lögner är en väldigt viktig del i denna valrörelse. I Umeå driver Rättvisepartiet Socialisterna en antirasistisk kampanj för förhindra dem en plattform i Umeå och Västerbotten.

-Syftet är att få ut frågan på skolor, arbetsplatser och i bostadsområden. Det ska vara obekvämt att i fikarummet säga att man ska rösta på SD i valet. Inte bara för att SD:s rasism och koppling til nazism. Utan vi vill också att folk ska kunna svara på lögnen att de skulle vara något som  helst alternativ till dagens nedskärningspartier och då ha argument och siffror på de nedskärningar som de röstat för i äldreomsorg och de ungdomssatsningar de varit emot i kommuner runt om i landet, säger Johannes Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna Umeå.

RS Umeå

One Response to Vända ryggar, burop och visslingar under SD:s besök i Umeå

  1. […] Vända ryggar, burop och visslingar under SD:s besök i Umeå […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: