”Vi har varken mat eller pengar”

– We have no money. We ha­ve no food. Its av walkout-strike, sa en av de kinesiska bärplockarna till vk.se under den 3 mil långa protestmarschen från Långsjöby till Storuman den 5 augusti.
De senaste veckorna har protester och konflikter brutit ut på flera orter där kinesiska och vietnamesiska bär­plockare känner sig lurade av såväl svenska bärföretag som av deras egna bemanningsföretag.
I fallet för de drygt 200 kinesiska bärplockare, som den senaste tiden har befunnit sig i en sporthall i Stor­uman, handlar det om 30 000 kronor de har lånat ihop för att kunna finansiera resan i hopp om att tjäna pengar och få ett drägligare liv.
Det kinesiska bemanningsföretaget ska ha lockat med enorma odling­ar, blåbär stora som vindruvor och god lönsamhet, då kilopriset enligt dem var 30-40 kronor.
Men det riktiga kilopriset är 12 kronor och även om bärsäsongen ha­de varit god så hade det varit ­omöjligt för så många bärplockare att tjäna i­hop resan plus vinst på sitt område.
I måndags kväll anlände de första fyrtio bärplockarna till Arlanda för avresa till Peking.
I Särna i Dalarna, där arga vietnameser i förra veckan låste in sex arbetsledare i protest, väntar närmare 300 bärplockare på besked om vad som ska hända.
Samtidigt som fattiga blir lurade och skuldsatta för flera år framöver tjänar bärjättarna enorma pengar. De dominerande koncernerna, Scandumin och Polarica, har en lönsamhet som slår många börsbolags.
Johannes Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: