Tusen metallarbetare krävde att få rösta om avtalet

Tusen metallarbetare i södra Västerbotten och några hundra på andra platser skrev på bara fem dagar på en namnlista med krav på att få rösta om avtalet.
IF Metalls avtalsråd sade i onsdags förra veckan ja till de avtal som förhandlats fram, men först efter en timslång debatt där namnlistans initiativtagare Kennet Bergqvist, klubbordförande på Indexator i Vindeln, och flera andra från Södra Västerbotten och Västra Dalarna vågat trotsa förbundsledningen med skarp kritik. Många fler var också kritiska i bänkarna, utan att gå upp i debatten.
Offensiv har talat med Kennet Bergqvist, som också passat på att underteckna Jobbupprorets upprop. Han är nöjd med gensvaret.
– Jag tycker att det har gått ganska bra ändå. Vår avdelning har 6000 medlemmar i södra Västerbotten, varav många tyvärr är arbetslösa. Tusen underskrifter på bara fem dagar betyder att säkert en fjärdedel av de som funnits på arbetsplatserna har hunnit skriva på. Vi har också fått namn från Ö-vik, men inte hunnit få in namn som vi vet har samlats in även i till exempel Göteborg.
Kennet Bergqvist och Hans Andersson från Ålö i Umeå, som också lämnade in en gemensam reservation, ger inte mycket för argumentet att avtalet är ett framsteg därför att LAS inget längre är värt.
– Avtalet går åt fel håll. Vi ska inte kunna beskyllas av våra barn och barnbarn för att ha varit med om att plocka ned LAS.
Kennet Bergqvist tänker också driva den centrala frågan om att demokratisera avtalsrörelserna vidare till nästa kongress i maj 2011.
– Jag läser i LO-tidningen att medlemmarna i danska LO får rösta om avtalen. Och när vi här på Indexator förhandlat om ett lokalt avtal är det ett förslag som medlemmarna alltid får rösta om på ett medlemsmöte, det är ”basic”.
Arne Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: