Polisanmälan satte strålkastarljuset på avhopparnas metoder

Torsdagen den 8 april fick Offensiv ett brev från en landets banker. Banken förklarade att man inte kunde avsluta autogiro för enskilda prenumeranter på vår begäran. Var och en måste anmäla själv. Kruxet är att vi aldrig skickat någon sådan begäran. Den var inlämnad av… Frank Pettersson, en av avhopparna i Umeå, som framställde sig som representant för Offensiv. Brevet var försett med Offensivs organisationsnummer och identifikation. Det är kanske onödigt att påpeka, men Frank Pettersson har aldrig haft något med Offensivs autogiro att göra.

Rättvisepartiet Socialisterna hade redan dessförinnan motvilligt anmält avhopparna i Umeå till polisen. Vi gjorde det efter noga övervägande, inte för att vi ansåg polisen vara en allierad eller neutral vad gäller arbetarrörelsens angelägenheter.

Vi gjorde det helt enkelt därför att vi ville sätta strålkastarljuset på avhopparnas metoder. Över 2000 prenumeranter på Offensiv har fått privata uppgifter (persnummer, bankkontouppgifter etc) kapade av avhopparna – att inte polisanmäla skulle kunna uppfattas som att RS godkände detta missbruk. Registret har använts för att skicka brev som förtalar den tidning de prenumererar på och uppmana dem att avsluta sin prenumeration.

Vi ville också uppmärksamma partiets sympatisörer i Umeå att RS kommunala partistöd på över 200 000 kronor omvandlades till en postväxel utställd på en avhopparna, fyra veckor innan avhoppet.

Ett fåtal personer har hört av sig till oss med frågor om vår polisanmälan. Organisationen Arbetarmakt (Am) har begärt att Rättvisepartiet Socialisterna ska dra tillbaka polisanmälan mot avhopparna i Umeå. Am skriver att polisanmälan ”är att tillgripa metoder som principiellt alltid avvisats av alla som åberopar sig på den revolutionära socialismen”.
Am skriver att ”vem som har rätt till det ena eller andra namnet måste avgöras genom överenskommelser och politisk kamp, inte av den borgerliga staten”. Hur en överenskommelse ska kunna uppnås eller hur den politiska kampen mot missbruket av prenumerantregistret ska föras preciserar dock inte Am.

Vi har eftersträvat både samtal och debatt med avhopparna. Men det har varit omöjligt. De höll masken och låtsades att allt var som vanligt ända fram till dagen för avhoppet den 16 mars. En månad tidigare hade de lagt beslag på pengarna och ansökt om att få registrera RS och Offensiv hos Patent- och registreringsverket. På sektliknande möten övertalades medlemmar i Umeå att hålla tyst om planerna – deras avhopp gällde ju försvar mot ”våldsamma antinazister” och en ledning ”i Stockholm” som de påstod hade lämnat orienteringen till arbetarklassen.

Efter avhoppet avfärdades varje kontakt från vår sida. De till och med sände brev till partihögkvarteret där både enskilda personer och kontoret i Umeå avböjde alla telefonkontakter och hotade med polisanmälan om ofredande om vi skulle försöka ringa. De lade av luren direkt när vi ringde och svarade inte på våra brev.

Vår polisanmälan är i första hand ett sätt att skapa uppmärksamhet. Det är inte heller första gången vi gör polisanmälan. När stenar kastats in genom rutor på partilokaler, när Mattias Bernhardsson och flera medlemmar i Göteborg misshandlades av nazister, när någon stal en megafon på ett torgmöte – då har vi också gjort anmälan. Även självaste Karl Marx övervägde en gång att polisanmäla förtal, men avstod, inte av principiella utan av personliga skäl.

Am:s brev nämner några exempel på utdragna namnstrider. Men detta handlar om mer än en namnstrid. Det goda rykte som RS byggt upp i Umeå, framför allt under 1990-talet och 00-talets första år, riskerar att dras med i avhopparnas politiska förfall. Polisanmälan gjorde klart i alla lokala media att deras agerande inte har med RS att göra.

Am:s historiska exempel är ofullständiga, utan lärdomar av hur striderna avgjordes. I fallet med tidningen Stormklockan avgjordes striden till MLK:s fördel mot Kommunist Ungdom – i domstol. När det fanns två SKP slutade det med att det ena partiet bytte namn, efter fem år, 1934. Am hänvisar till en ”häftig kamp rum om partiets tidningar, lokaler och andra resurser” – vad är det Am föreslår att RS ska göra?

Am skriver i ett uttalande att ”en juridisk process [kommer] att dra löje över vänstern i stort. ’Vänstern pratar vitt och brett om solidaritet men springer till polisen för att anmäla varandra’”. Varifrån kommer Am:s rädsla för påhopp från dem som uppenbarligen ändå inte gillar vänstern? Vi kan tänka oss många fler exempel där Am borde be grupper inom vänstern att inte riskera att bli förlöjligade eller kritiserade.
Och varifrån kommer argumentet om solidaritet? Är det av solidaritet vi inte ska polisanmäla? Kan man inte tänka sig att striden mellan oss och avhopparna kan bemötas precis som i det påhittade citatet även utan polisanmälan – typ ”vänstern pratar vitt och brett om solidaritet men utkämpar skoningslösa strider inbördes”.

Vi försöker inte använda staten för att ”lösa motsättningar”. Det här är mer än ”motsättningar” inom eller mellan socialister. Vi delar inte ”interna angelägenheter” med avhopparna. De har genomfört ett grövre politiskt och organisatoriskt sabotageförsök än i andra avhopp eller splittringar. Vi har erfarenhet från splittringen av vår internationella organisation 1991. Då genomfördes flera omgångar politiska debatter både internationellt och i lokalföreningarna i Sverige.

Am skriver också att ”Patent- och registreringsverket ska inte avgöra vem som har rätten till partiets eller tidningens namn”. Så vi ska bara acceptera att avhopparna försöker registrera och stjäla våra namn hos PRV? Vi har sedan 1998 registrerat Rättvisepartiet Socialisterna hos valmyndigheten – var det också fel?

Vi har inte brutit mot några principer. Vi har utan illusioner om staten fäst uppmärksamheten på de grova principiella övergrepp som avhopparna utfört.

Rättvisepartiet Socialisternas VU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: