Umeå fick fläkt av arbetarkampen i Europa

Söndagen den 28 mars deltog 15 personer på Rättvisepartiet Socialisternas öppna möte i Umeå. Mötet diskuterade arbetarkampen i Europa såväl som läget i RS Umeå efter avhoppen från en grupp medlemmar.

Clare Doyle, från CWI:s internationella sekretariat, höll en inledning om arbetarkampen i Europa.

– Europa är som en vulkan som verkar lugn innan utbrottet, inledde Clare och gav många exempel på kamputbrott i Europa.

– Grekland står i täten för klasskampen med ett flertal generalstrejker och även i England har flera stora kamper ägt rum, bland annat strejk bland kabinpersonalen på British Airways. På Island kokar ilskan över att folk ska betala för kapitalisternas ”synder”.

– Över hela Europa sker attacker på pensioner, pensionsåldern och utbildningen. Det finns tydliga ”anti-politiker”- och ”anti-etablissemang”-stämningar och nya rörelser bildas hela tiden.
– Spanien är kanske hårdast drabbat av krisen i Europa och har en arbetslöshet på 20 procent, och bland ungdomar är siffran 40 procent! På grund av demonstrationer så har regeringen backat i fråga om attacker på pensionerna.
Clare berättade också om nya partier i Europa. I Tyskland så har Die Linke ett än mer antikapitalistiskt program nu på grund av trycket underifrån av medlemmarna. I England har en ny kraft formats, Trade Unionist and Socialist Coalition, av bland annat radikala fackliga aktivister, till exempel ordföranden för järnvägsfacket RMT, och andra personer som blivit kända som riktiga arbetarkämpar. Socialist Party, CWI:s sektion, är också med i koalitionen.

– Det känns som att den liknar den kommitte som en gång i tiden bildade Labourpartiet, berättade Clare.

I diskussionen som följde gavs bland annat rapporter från hamnstrejken i Finland och krisen för euron diskuterades.
Även synpunkter och frågor angående den grupp i Umeå som hoppat av RS och CWI togs upp i diskussionen. Bland annat diskuterades vårt antirasistiska arbete och hur vi ingriper i arbetarkamp. En av umeborna, Johan, berättade hur hans pappa stöder och ska rösta på RS och att det gäller för fler på hans industriarbetsplats. Detta som svar på avhopparnas argument att RS skulle ha svårt att nå till arbetare. Andra tog upp hur avhopparna påstått att de uteslutits eller tvingats ut ur RS, när de i själva verket i hemlighet förberett sitt avhopp i flera veckor och under den tiden och efteråt avvisat alla inbjudningar till debatter.

På mötet rapporterades också om helgens aktiviteter i Umeå. På fredagen kampanjade vi på universitetet och i stan ”för fasta jobb och rätt till heltid”. På lördagen hade vi aktiviteter i stan och i Ersboda. Resultaten var goda – sju nya månadsprenumerationer på Offensiv såldes, och på universitetet lämnade några nya intresserade sina telefonnummer. Bäst respons har vi fått bland de som redan Offensivprenumeranter och medlemmar, med flera som höjt sina autogiroavgifter. Mötesinsamlingen gav 1840 kronor.

Johanna Evans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: