Avhopp från RS i Umeå – vad ligger bakom?

Ett antal företrädare för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå säger sig ha lämnat partiet. De anledningar till avhoppen de lämnat till en av lokaltidningarna saknar varje form av verklighetsförankring.

– Vi har haft debatter med partistyrelseledamöter från Umeå om kampen för jobben och mot krisen. De har till exempel tvekat inför att använda partiets krav på förstatligande av fordonsindustrin och av bankerna. Kampen för jobben kan inte vinnas utan att ifrågasätta kapitalismen. Partistyrelsen har kritiserat vissa RS-material i Umeå för att vara alltför lokalt inriktade samt att inte ta upp behovet av kamp, säger Per-Åke Westerlund, ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna.

– Men istället för att diskutera dessa frågor verkar de som nu uttalat sig ha snickrat ihop andra förklaringar för att hoppa av från partiet. Vi fick utan någon föraning reda på avhoppet via media, ingen av dem har nämnt till någon av RS partiorgan utanför Umeå att de tänkt hoppa av partiet eller att de har sådana funderingar.

– I Västerbottens Folkblad anklagar de RS för ”samarbete med våldsbenägna organisationer långt ute på vänsterkanten”. Detta är inte sant! RS och Offensiv har en lång tradition av kamp mot rasism och nazism, där vi står för demokratisk masskamp. Det behövs både fakta, argument, demonstrationer och protester mot rasism och nazism.

– Dessutom påstår de som uttalar sig i VF att partiet centralt ”planerade att vingklippa Umeåavdelningen”. Varifrån kommer ett sådant påstående? Vi har ingen sådan tradition i vårt parti och inte heller några sådana planer, det måste de som uttalar sig vara medvetna om.
– Den slutsats vi kan dra är att dessa lokala företrädare anser att partiet och den internationella organisation vi tillhör –
Committee for a Workers’ International – har blivit en barlast som de vill kapa.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar medlemmar att stanna kvar i RS och CWI samt fortsätta diskussioner och aktivitet. RS kommer att fortsätta verksamheten i Umeå. Vi har en lång tradition med många medlemmar och Offensivprenumeranter som inte kommer att lämna partiet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: