Personal ersätts av bemanningsföretag på Ålö

I juni varslade Ålö i Umeå 44 anställda – nu vill företagsledningen hyra in ett bemanningsföretag. Detta är ännu ett groteskt exempel på hur företagen pressar kostnader­na genom att göra jobben o­säkra.

I juni i år varslades 44 av de 200 anställda vid Ålös fabrik i Brännland. Anledningen sades vara minskade orderingångar för den marknadsledan­de tillverkaren av frontlastare.
Nu meddelar företagsledningen att man vill ersätta den varslade personalen med mer flexibla bemanningsföretag.

– De uppsagda har inte ens hunnit lämna arbetsplatsen, säger en upprörd Per ”Pelle” Berglund, ordföran­de för IF Metalls fackklubb, Umeå.
– På det här sättet frångår man totalt lagen om anställningsskydd (LAS) och återanställningsrätten.
Skälet till varslet anges vara minskade orderingångar.
– Efterfrågan har minskat, men samtidigt är försäljningen normalt sett mindre under vintern, säger Pelle och antyder att Ålö använder lågkojunkturen som en ursäkt för att pres­sa personalkostnader.

Situationen på Ålö speglar en ny trend hos företag – att ersätta anställd personal med inhyrda bemaningsföretag i samband med kris. Ålö är bara det senaste exemplet på en lång rad av ökade angrepp mot arbetare, varav de mest omtalade är Lagena och Coop.
– Företagen sparkar sin ordinarie personal, ofta trots stora vinster, och hyr istället in ny personal. På så sätt kan LAS kringgås och kostnaderna pressas genom att jobben görs osäk­ra, säger Patrik Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.
Robert Jansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: